Social media voor B2B: Rioned content strategie en uitvoering

Rioned goes social! Aan de slag met Inbound marketing.

Rioned websiteRioned is een Internationaal B2B bedrijf in rioolreinigingsapparatuur. Toen ik in december 2013 begon bij Rioned was er alleen een vrijwel statische website. Er lag er een beperkt social media plan. Maar er was geen B2B Social media strategie. De kanalen waren aangemaakt, maar niemand had een idee wat de volgende stap moest zijn. Welke content gaan we delen? Op welke kanalen? Wie willen we precies bereiken? Wie gaat dit verzorgen? In welke taal? Hoe pakken we dit technisch aan? Wat doen we met SEA en SEO? Allemaal vragen die moesten worden opgepakt.

Samen begonnen we aan het B2B social media strategie project: Rioned goes social! Rioned is nu klaar voor het tijdperk van de Inbound Marketing.

Online Positionering en kanaalkeuze

In de positioneringsfase vormden we een social media team met diverse stakeholders binnen het bedrijf; de marketing manager, de salesafdeling, de supportafedeling en directie waren betrokken bij het uitwerken van de social media strategie. Na een drietal strategische sessies werden doelgroepen bepaald, online buyer persona’s gemaakt, zoekwoorden vastgelegd  en werd Rioned online gepositioneerd. Ook deden we een ‘concurrentie inspiratie sessie’ – waarbij we keken naar wat bij concullega’s goed ging, zo legden we de lat behoorlijk hoog!

Content strategie, planning en management

Daarna werd de contentstrategie opgetuigd en werd er begonnen met het maken van tweetalige content. Content werd in categorieen opgedeeld, het blog werd gebouwd en ingericht. Alle kanalen werden wekelijks voorzien van zoekwoordrijke content die alle facetten van Rioned laten zien. De verhalen laten zien waarom Rioned een krachtige marketleider is waar de concurrentie niet omheen kan. Blogs over machines die al 25 jaar meegaan laten de betrouwbaarheid van hun apparatuur zien. Tevreden trouwe medewerkers vertellen zelf over waarom ze graag bij Rioned werken. De directie deelt haar scherpe visie en innovatieve inslag.

Webcare

Naast contentmarketing worden alle social media kanalen voortdurend in de gaten gehouden. Er wordt tijdig gereageerd op vragen. Ook volgen we influencers actief terug, houden we in de gaten wat zij plaatsen en reageren we op content van anderen. Boven alles bouw je zo aan een vertrouwensband en helpt dit om je community steeds verder te vergroten.

Social media advocacy

Het activeren van personeel en influencers is iets wat we standaard meenemen in onze strategie. Hoe meer mensen actief meedoen, hoe groter het bereik. Maar dan wel op een goede manier. Daarom trainen we de binnendienst en ook de sales professionals, stimuleren we dat ook executives hun kennis gaan delen, en niet zonder succes!

Belangrijkste resultaten:

 • Rioned online actief op op LinkedIn, op twee Twitteraccounts en op Facebook
 • Een effectief tweetalig blog waar wekelijks nieuwe content wordt geplaatst
 • 40% groei in webtraffic
 • direct in contact met klanten
 • leads en sales via social media
 • tevreden klanten zichtbaar, ze zijn je beste ambassadeurs!
 • veel tevreden reviews zichtbaar voor iedereen
 • online mond-op-mond reclame mogelijk gemaakt
 • klantretentie
 • medewerkers en partners steeds actiever online waardoor bereik enorm groeit
 • bewezen dat het investeren in online marketing loont!

Wegcare Rioned

 

Rioned blog/nieuw